Zelený čaj MT. KENYA GREEN 2024

Značka: Sičaj

Vysokohorský zelený čaj zpracovaný ortodoxní technikou.

Ručně sbíraný čaj s výraznou strukturou a pohlednými přibližně stejně velkými lístky.

Výrazná chuť zeleného čaje je založená na kombinaci travnaté a ovocné složky.

Nálev má čirou světle zelenou barvu. Vůně je jiskrná, probouzecí.

Dostupnost Máme! (1 kg)
2 300 Kč / kg
Zelený čaj MT. KENYA GREEN 2024
Značka: Sičaj

Jak se vyrábí?

Ručně sbírané listy jsou ze Zahrady pravidelně odváženy, aby se zkrátil čas mezi utržením lístků a začátkem zpracování. Technika zastavení oxidace je panning - tedy vystavení lístků velké teplotě - podobné pražení. V dalším zpracování se roluje, znova "praží" a poté suší. Na konci se třídí, kde z něj je několik sorta. Námi nabízená sorta BOP je pro tuto zahradu nejvyšší. 

 

Kde se přesně pěstuje?

Zahrady se nachází vysoko na svazích nejvyšší hory Keni - Mt. Kenya. Čaj se pěstuje v rozmezích 2000- 2400 m.n.m., což z něj činí velikána i mezi vysokohorskými čaji, jsou totiž jedny z nejvýš položených na světě. Mount Kenya je vulkanického původu, půda je hodně mineralizovaná a proto se dobře hodí pro pěstování čaje a dává mu výraznou chuť. Na zahrady navazuje národní rezervace, takže okolí je ekologicky příznivé. A má to svůj poetickou rovinu. Čajovníky kopírují cca v metrové výšce svah a najednou "naráží" do přílivové vlny pralesa s cca 40-50 metrovými velikány, ze kterých vylétávají hejna ptáků a motýlů. 

 
Jak správně připravit? 

Místní si připravují tento čaj jako macerát - tedy cca 15-20g listí dají do litru studené vody a po cca 20 minutách pijí. Vzniká lehký osvěžující nápoj. Vodu v průběhu dne dolévají. Podle chuti doplňují kousky citrusů nebo manga. 

Pan Sič si jej připravuji jako jemný zelený čaj. Tedy cca 4g na 200 ml vody o teplotě cca 60C. Ponechávám 2-3 minuty. Nálevy opakuji s intenzivnější teplotou cca 2x. Po jídle si naopak dávám výrazný zelený čaj - 4g listu zaliji 150 ml vody o 80-90C na 2 minuty. Je to povzbuzující a pomáhá mi to trávit.  

Doplňkové parametry

Kategorie: Čaje
Země původu: Keňa
DMT: 31. 3. 2026

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Petr Sič, Josefa Kotase 1187/1, 700 30 Ostrava)