Čočka velkozrnná hnědá
Čočka je nejoblíbenější luštěnina s vysokou energetickou hodnotou, je velice bohatá na kyselinu listovou a vlákninu. Používá se k přípravě polévek, salátů a pomazánek. Oblíbená je i zahuštěná s vejcem či uzeninou. Dokáže částečně nahradit živočišné bílkoviny, zasytí a je přirozeně bezlepková.
Spolu s hrachem patří čočka k nejstarším kulturním luštěninám, které člověk pěstoval v oblasti takzvaného úrodného půlměsíce už někdy před 9–10 tisíci lety. Zde také Ezau prodal své prvorozenství za mísu čočky… Odtud se šířila dál a pochopitelně i do střední Evropy, kam se spolu s obilím mohla dostat asi tak ve starším neolitu.
Středověké Čechy čočku řadily k základům vaření spolu s hrachem, pohankou, jáhlami nebo třeba kroupami. Z čočky se připravovala nejen obyčejná slaná jídla, ale i sladká a slavnostní. Kupodivu vůči čočce panovaly určité předsudky, měla třeba „kazit krev“ a také „škodit plicím“. Nicméně se v české kuchyni usadila natrvalo a je jen k naší škodě, že mnozí si ji dopřejí pouze na Nový rok, kdy má podle pověry zajistit konzumentovi dostatek financí na celý následující rok.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Luštěniny |
---|---|
Země původu: | Ukrajina |
DMT: | 2. 3. 2026 |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.